Trecerea la ora de iarnă 2022 are loc în această noapte, mai exact duminică, 30 octombrie 2022, ora 4:00 devine ora 3:00. Cu toate că reuşim să dormim o oră în plus, această practică ne influențează starea de sănătate, avertizează specialiștii. Iată cât de mult rău ne provoacă această schimbare de oră.
În ultimul weekend din luna octombrie, între 29 și 30 octombrie 2022, ora 04:00 devine ora 03:00. Această schimbare va determina „lungirea” zilei de 30 octombrie cu o oră, iar în acest fel, oamenii vor avea posibilitatea să doarmă mai mult.
Schimbarea orei se face de doua ori pe an, în lunile martie și octombrie. În luna martie, când se trece la ora de vară, ceasul se dă cu o oră înainte, iar, în luna octombrie, se revine la ora considerată standard.
DTS (Daylight Saving Time) sau ora de vară a apărut din necesitatea omenirii de a se bucura mai mult de lumina și căldura soarelui. Când dăm ceasul cu o oră înainte, în luna martie, ne bucurăm de mai multă lumină, pentru a realiza toate activitățile pe care dorim să le facem de dimineață până seara, iar la începutul lunii noiembrie, revenim la timpul standard.
Din păcate, odată cu schimbarea orei, apar și stările de oboseală, nervozitate și chiar depresiile, spun specialiștii. Stări care pot persista până la două săptămâni după schimbarea orei. În 2016, aceștia au ajuns la concluzia că procesul de adaptare la trecerea la ora de iarnă ar putea fi mai dificil pentru unii dintre noi decât s-a presupus în trecut.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbarea orei, în special toamna, îi face pe oamenii să aibă, pentru o anumită perioadă, simptome asemănătoare cu cele resimțite de cei care călătoresc și care trebuie să se adapteze la diferența de fus orar (oboseală accentuată, insomnie, tulburări digestive sau stări de confuzie).
Oamenii de știință spun că adaptarea organismului la trecerea la ora de iarnă poate dura până la patru săptămâni și că unii dintre noi nu reușesc niciodată să se adapteze acestui proces.
De asemenea, multe dintre efectele schimbării orei au loc din cauza modificării rutinei de funcționare a corpului uman, rutină care se repetă în cicluri de 24 de ore. Ritmul circadian este influențat de mulți factorii de mediu, precum expunerea la lumină și întuneric, și ne ajută să fim în stare de alertă pe parcursul zilei, să simțim când ne este foame sau ne anunță când trebuie să mâncăm și când trebuie să dormim. Când se mențin programul de somn și mesele la aceleași ore, organismul funcționează ca un ceas. În caz contrar, apar perturbări de bioritm.
Așa cum am mai spus, ritmul circadian este influențat de lumina soarelui. Aceasta dictează câtă melatonină produce corpul nostru. Când avem parte de multă lumină, organismul produce o cantitate mică de melatonină. Mai mult, atunci când este întuneric, organismul secretă melatonină, acest hormon care induce somnul.
Așadar, trecerea la ora de iarnă ne tulbură somnul, pentru că mulți avem probleme în a ne adapta să dormim mai târziu, dar totuși să ne trezim devreme pentru muncă sau școală. Din cauza tulburărilor de somn cu care ne confruntăm în această perioadă, trecerea la ora de iarnă poate provoca scăderi ale performanței, concentrării și memoriei, precum și oboseală și somnolență în timpul zilei. Pe lângă modificările somnului, pot să apară și astenia, vertijul și irascibilitatea.